I, Tonya.

Filmhuis Borne

prijs
€ 8,00
locatie
Kulturhus de Bijenkorf, Borne

Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een buitenbeentje met een groot talent. Kunstschaatsster Tonya Harding is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische Spelen in de weg te staan. Maar Tonya komt niet bepaald uit een rijke familie en haar ongewone outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld. Omringd door malafide figuren, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan.

Margot Robbie schittert als de verguisde Tonya Harding, en Allison Janney zet als moeder van Tonya een filmpersonage voor de eeuwigheid neer. Allison Janney won een Oscar, een Golden Globe en een BAFTA voor haar rol. Regisseur Craig Gillespie (Lars and the real girl) levert met I, Tonya een film met een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering.

Recensies

Volkskrant: “I, Tonya is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media en sensatiezucht”

NRC: “Vanuit die optiek is I, Tonya karikaturaal en neerbuigend, met name de monsterlijke, grove, kettingrokende harpij van een moeder LaVona: menselijk prikkeldraad dat actrice Allison Janney tot een terechte Oscarfavoriet maakt”.

119 min.

Komedie / drama

Regie: Craig Gillespie / VS / 2017