Afrikafestival

Openluchttheater Hertme!!

locatie
Openluchttheater Hertme, Hertme

Zangeressen beheersen de 31ste editie van het Afrika Festival Hertme. De inmiddels tot grote ster gestegen Malinese diva Fatoumata Diawara komt na bijna 10 jaar terug naar Hertme. De Garifuna, een volk uit Belize, Midden-Amerika sluit het festival af.

Hertme maakt zich op voor twee dagen Afrika Festival

Op zaterdag 6 juli gaat het festival om 12.30 uur van start met Asmâa Hamzoui & Bnat Timbouktou uit Marokko, een sensatie in de door mannen gedomineerde wereld van de Gnawa, want de groep bestaat uitsluitend uit vrouwen. Ze worden gevolgd door Harouna Samake, een van Mali’s beste kamale ngoni-spelers met groovy klanken uit het Wassoulougebied. Uit Porto Novo in Benin is er dan Viviola, die op een swingend manier laten horen door welke invloeden ze doordrenkt zijn, voudou-ritmes, afrobeat, highlife, rumba, enzovoort. Vervolgens laten de jonge honden van Santrofi uit Ghana horen dat de klassieke highlife uit de vorige eeuw nog springlevend is. Het begin van de avond is voor Fatoumata Diawara. In 2010 stond zij, toen nog piepjong, al in Hertme voordat ze doorbrak. Inmiddels is ze de belangrijkste stem van Afrika geworden en over de hele wereld bekend. De avond wordt afgesloten door het 16-koppige Orchestre Afrisa International uit Congo. Het is de band die meer dan 40 jaar lang geleid werd door de vocale legende Tabu Ley Rochereau, vanaf de oprichting in 1970 tot zijn dood in 2013. Tabu Ley gaf een gedenkwaardig optreden in Hertme in 2003. Orchestre Afrisa International brengt een swingende hommage aan Tabu Ley Rochereau. Om 01.00 uur sluiten we de 1ste festivaldag af.

Op zondag 7 juli starten we om 12 uur met misschien wel de mooiste muziek die er nu in Afrika te vinden is. Het trio Toko Telo met de verbluffend spelende gitarist D’Gary brengt muziek uit het uiterste zuiden van Madagaskar. Daraa Tribes uit het oasis-stadje Tagounite in het Sahara-gedeelte van Marokko, was nog nooit in Nederland. Elk van de muzikanten komt uit een andere stam en brengt een gevarieerde reeks muziekstijlen met zich mee. Het contrast met deze woestijn-blues kan niet groter zijn als Lucibela uit Kaapverdië op het podium verschijnt. Met een geheel eigen repertoire roep ze sterke herinneringen op aan grote sterren als Bana en Cesaria Evora. Gyedu-Blay Ambolley is een levende legende in Ghana. Met zijn rauwe afro-funk werd hij in de jaren 70 van de vorige eeuw in één klap beroemd. Met zijn jonge groep de ‘Sekondi band’ komt hij dit jaar voor het eerst naar Europa. De eer om het festival af te sluiten is aan een bevolkingsgroep die afstamt van slaven, die 300 jaar geleden uit Afrika werden verscheept, schipbeuk leden voor een Caribisch eiland, daar 100 jaar in vrijheid leefde om tot slot verbannen te worden naar Midden-Amerika. The Garifuna Collective vertegenwoordigen het continent Afrika op grandioze wijze.

Op een 2de podium draaien de DJ’s mps PILOT en Owen Densa respectievelijk op zaterdag en op zondag tijdens de pauzes op het hoofdpodium swingende Afrikaanse beats. Leden van de groep Viviola lopen zowel zaterdag als zondag al spelend over het festivalterrein als ‘Onanla Brass Band’.

Kinderen kunnen hun hart ophalen met het speciale kinderprogramma ‘Hakuna Matata – Dansend door Afrika’, waar ze van alles leren over Afrikaanse muziek en workshops muziek & dans kunnen volgen.

Er is een grote Afikaanse markt en gelegenheid om heerlijk Afrikaans te eten. Nieuw dit jaar is dat de organisatie heeft besloten voor het eten & drinken over te stappen op cashless betalen. Bezoekers kunnen met hun eigen pinpas of creditcard veilig, simpel en snel afrekenen bij de drank- en foodstands. Desgewenst kan er gebruik gemaakt worden van een cashcard.

Het festival eindigt op zondag 7 juli om 21.15 uur.