Girl

Filmhuis Borne

prijs
€ 5,00 - € 8,00
locatie
Kulturhus de Bijenkorf, Borne

Lara is een vijftienjarig meisje, geboren in een jongenslichaam. Toch wil Lara, ondanks de strijd met haar eigen lichaam, ballerina worden. Samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren. De film zoomt niet in op eventuele problemen met school, vrienden of familie, maar op Lara zelf, die koste wat kost balletdanseres wil worden. Tijdens het Filmfestival van Cannes sleepte Girl verschillende prijzen in de wacht.

Debuterend regisseur Lukas Dhont werd bekroond met de prestigieuze Camera d’Or, de jonge hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor de Beste Vertolking in Un Certain Regard, de internationale pers beloonde Girl met de Prix Fipresci en de film won ook nog eens de Queer Palm. Bij de wereldpremière tijdens het Filmfestival van Cannes werd de film beloond met een minutenlang durende staande ovatie.

De regisseur over de hoofdrolspeler:

‘We hebben anderhalf jaar lang gecast, 1500 verschillende mensen gezien. Jongens, meisjes, transmeisjes. De grote uitdaging was dat er voor deze rol veel verschillende kwaliteiten nodig waren. Het dramatische spel, het feit dat Lara pas vijftien is en de acteur die moeilijke rol emotioneel aan moest kunnen, en dan moest de acteur ook nog eens heel goed kunnen dansen, zodat het geloofwaardig is dat Lara op een professionele balletschool zit. Dat leek onhaalbaar … tot we Victor Polster ontmoetten. Die was toen ook vijftien, maar volwassen voor zijn leeftijd, omdat hij al van jongs af aan trainde om klassiek danser te worden. De rol sprak hem aan en ook zijn ouders waren akkoord. Het enige puntje was dat hij op spitzen zou moeten dansen en dat had hij nog nooit gedaan. Hij heeft drie maanden lang elke week tien uur getraind. Maar het gevaar om geblesseerd te raken was altijd aanwezig. Uiteindelijk was het fysieke gedeelte toch niet de grootste uitdaging. Moeilijker was het in de spelsituaties, in de dialogen. Daar hebben we het veel over gehad, want het is ook nogal een overgang. Victor was altijd gewend met zijn lichaam te communiceren, en ineens moet hij dat ook verbaal doen.’

De pers over Girl:

de Volkskrant (★★★★) 'Droomdebuut voor Lukas Dhont'

NRC (★★★★★) 'Betovert, vooral door acteur Victor Polster'

De Morgen (★★★★★) 'Haast onmogelijk volmaakt'.

100 min. Drama

Regie: Lukas Dhont, België, 2018