A Private War

Filmhuis Borne

prijs
€ 8,00
locatie
Kulturhus de Bijenkorf, Borne

Boeiende biopic over de Amerikaanse oorlogsverslaggever Marie Colvin (een voortreffelijke Pike), die bekend werd vanwege haar ooglapje (opgelopen in Sri Lanka) en de reportages die ze maakte in onder meer Syrië, Libië, Kosovo, Iran en Irak.

110 min.

Drama / oorlog

Regie: Matthew Heineman, VS, 2018

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een van de meest gevierde oorlogscorrespondenten van deze tijd: de Britse Marie Colvin. Totaal onbevreesd en opstandig dringt ze door tot de kern van gewapende conflicten om de onderdrukten een stem te geven. De ellende waarmee ze geconfronteerd wordt, laat diepe sporen na in haar persoonlijke leven. Ondanks de grote offers die haar werk vraagt, blijft ze haar missie volgen om het ware oorlogsleed te tonen en samen met oorlogsfotograaf Paul Conroy begint ze aan de gevaarlijkste opdracht van hun leven in de belegerde Syrische stad Homs…

Speelfilmdebuut van documentairemaker Heineman zoekt niet eindeloos naar verklaringen, maar laat simpelweg zien dat Colvin, hoewel ze getuige was van verschrikkelijk leed en ook even werd opgenomen met PTSS, niet anders kon dan keer op keer terugkeren naar de vele brandhaarden in de wereld.

De pers over A private war:

VPRO Cinema (★★★★) 'Boeiende biopic over oorlogsverslaggever'

de Volkskrant (★★★★) 'Eerbetoon zonder een enkel machocliché'

NRC (★★★★) 'Aangrijpende film zonder sensatiezucht'.