Bornse Synagoge

Vandaag geopend van
Vandaag gesloten
Adres
Ennekerdijk 17, 7622ED Borne

Bornse Synagoge

In 1843 werd de synagoge in Borne plechtig ingewijd. Het initiatief tot de bouw was genomen door Salomon Spanjaard. Hij was de grondlegger van wat later één van de grootste textielfabrieken van Twente zou worden.

Na jaren van voorbereiding werd in januari 1843 in Borne de nieuw gebouwde synagoge plechtig ingewijd, ter vervanging van voorafgaande tijdelijke voorzieningen. Het initatief tot de bouw was genomen door Salomon Spanjaard, hij was de grondlegger van wat later een van de grootste textielfabrieken van Twente zou worden. In 1895-1897 volgde een nieuwe joodse school, met daaraan verbonden de woning van de leraar. Die was tevens voorganger van de gebedsdiensten in de synagoge. Tussen synagoge en school verrees tenslotte, in 1935, het rituele badhuis. Daarmee was in alle behoeften van een religieus centrum voorzien. Door de tragische gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog bleek er na 1945 in Borne een te kleine joodse gemeenschap overgebleven te zijn om gebruik van de synagoge en aanpalende gebouwen volgens de oorspronkelijke bedoelingen te kunnen voortzetten. In 1984 nam de gemeenteraad van Borne het besluit om het gebouw aan te kopen en te laten restaureren. De synagoge werd een Rijksmonument en kreeg de bestemming van cultureel centrum. Om deze nieuwe bestemming te realiseren kwam in 1986 de Stichting de Bornse Synagoge tot stand. Op dit moment vinden er in de synagoge exposities plaats en worden er zeer regelmatig concerten, lezingen en cursussen georganiseerd. Het actuele programma is te vinden op de website

Zo bleef een complex bewaard dat, door zijn volledigheid, in Nederland uniek is.

Het geheel is een Rijksmonument.

Agenda

Lezing: Henri Ruizenaar

De verwondering in het boek Alice in Wonderland

Aanvang
Locatie
Bornse Synagoge, Borne

Tijdens zijn studie wiskunde in Leiden raakte Henri Ruizenaar gefascineerd door het taalgebruik en de beeldenrijkdom van beide Alice-boeken. In deze lezing laat Henri u kennismaken met Alice in de huidige moderne wereld en neemt u mee in de rijke geschiedenis van het boek en de illustratoren ervan.

Concert : Mónica Coronado & Manito

Melodias del Corazón

Aanvang
Locatie
Bornse Synagoge, Borne

De uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado heeft samen met gipsy flamencogitarist Manito een gepassioneerd concertprogramma met liederen uit Spanje en Zuid-Amerika.

Lezing: Hans Hoes

Zomerzotheid & Zwarte Beertjes

Aanvang
Locatie
Bornse Synagoge, Borne

Bij boeken gaat het niet alleen om de inhoud, ook het uiterlijk speelt een grote rol. Als het boek net in de winkel ligt is het boekomslag belangrijk, maar ook jaren later, wanneer de herinnering aan de inhoud soms is vervaagd, kan die afbeelding op de voorkant nog haarscherp op je netvlies staan.

Muziektheater: Ekaterina Levental

Schoppenvrouw

Aanvang
Locatie
Bornse Synagoge, Borne

In het derde deel Schoppenvrouw vertelt Ekaterina het verhaal van haar oma Dora Gorohovskaya en vier andere vrouwen van dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Ulrike Meinhof.