Kunst en Erfgoed

1. Baptisten gemeente

Baptisten gemeente

Twijnerstraat 6, 7621TK Borne

Er is veel te zeggen over de Baptistengemeente, over hun ontstaan en hun geschiedenis-over wat zij geloven en leren-over hun wijze van samenkomen en hun organisatie en noem maar op.

2. Bornse Synagoge

Bornse Synagoge

Ennekerdijk 17, 7622ED Borne

In 1843 werd de synagoge in Borne plechtig ingewijd. Het initiatief tot de bouw was genomen door Salomon Spanjaard. Hij was de grondlegger van wat later één van de grootste textielfabrieken van Twente zou worden.

3. Museum Bussemakerhuis

Museum Bussemakerhuis

Ennekerdijk 11, 7622ED Borne

Als u het Museum Bussemakerhuis bezoekt stapt u het enige over gebleven én opengestelde 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen.

4. Oude Hervormde Kerk

Oude Hervormde Kerk

Oude Kerkstraat 2, 7622ek Borne

Laat gotische kerk uit de 15e eeuw. Muurschilderingen van kort na de bouw. De Stefanus of Oude Kerk van Borne werd omstreeks het jaar 1000 gesticht door de Dominicaner monniken van het klooster te Ruinen.

5. Torenbeklimming de Oude Kerk

Torenbeklimming de Oude Kerk

Oude Kerkstraat 2, 7622EK Borne

Gerard Smoors en de 25 andere vrijwilligers zijn beieraars trekken in de Oude Kerk met korte rukjes de klepel naar de klokwand waardoor er een drietonig ritme ontstaat. Beieren is een gebruik vanuit de middeleeuwen. "Hier in het agrarisch gebied woonden vroeger veel boeren die door het beieren op zaterdag het signaal kregen dat de zondag eraan kwam".

6. Karmelietenklooster

Karmelietenklooster

Hertmerweg 46, 7625RH Zenderen

De karmelieten hebben geen stichter, maar zijn voortgekomen uit een groep pelgrims en kruisvaarders die vanuit Europa naar het Heilige Land trokken. Velen onder hen vestigden zich op de berg Karmel.

7. Mariakapel

Mariakapel

Koppelsbrink, 7622 CV Borne

De Mariakapel aan de Koppelsbrink in Borne oogt als een middeleeuws tempeltje, maar is nog maar net een halve eeuw oud. Velen noemen haar de mooiste kapel van Twente. Bijzonder is het gebouw zeker, al was het maar omdat de initiatiefnemers nogal wat tegenslag moesten overwinnen om het te kunnen bouwen.

8. Beeldenroute Borne

Beeldenroute Borne

Marktstraat 23, 7622CP Borne

In Borne vindt u op een aantal plaatsen prachtige kunstwerken, deze zijn alle beschreven in de beeldenroute die u langs de kunstwerken voert. Het boekje bevat mooie foto's en beschrijvingen over de kunstwerken en de makers ervan.

9. Partnerstad Rheine

Partnerstad Rheine

Bahnhofstrasse 14, Rheine

Rheine, bekend als de op een na grootste stad in Munsterland, wacht er op door u te worden ontdekt. Slentert u door de historische oude stadskern, verdiept u zich in de stadsgeschiedenis, zoals deze wordt gepresenteerd in het stadsmuseum de Falkenhof, of ontspant u zich aan de rivier de Eems.

10. PINKSTERBRUIDJES

PINKSTERBRUIDJES

Aster 2, 7622AJ Borne

Ieder jaar op eerste Pinksterdag is het weer zover. Dan wordt de oude traditie van de Pinksterbruidjes in Borne voortgezet. Vroeger gebeurde dit kleinschalig, de laatste jaren wordt het groots aangepakt door de Folkloregroep Borne met hulp van scoutinggroep St. Stephanus-Martina.

11. Doopsgezinde gemeente

Doopsgezinde gemeente

Ennekerdijk 31, 7622ED Borne

In 1824 is het huidige kerkgebouw, ook wel in Doopsgezinde kringen de Vermaning genoemd, gebouwd. Voordat dit gebouw tot stand kwam werd er door de doopsgezinden gekerkt in het ernaast gelegen, na de 2e wereldoorlog afgebroken, kerkhuis.