Bornse Synagoge

Vandaag gesloten
Ennekerdijk 17, 7622ED Borne

Bornse Synagoge

In 1843 werd de synagoge in Borne plechtig ingewijd. Het initiatief tot de bouw was genomen door Salomon Spanjaard. Hij was de grondlegger van wat later één van de grootste textielfabrieken van Twente zou worden.

Na jaren van voorbereiding werd in januari 1843 in Borne de nieuw gebouwde synagoge plechtig ingewijd, ter vervanging van voorafgaande tijdelijke voorzieningen. Het initatief tot de bouw was genomen door Salomon Spanjaard, hij was de grondlegger van wat later een van de grootste textielfabrieken van Twente zou worden. In 1895-1897 volgde een nieuwe joodse school, met daaraan verbonden de woning van de leraar. Die was tevens voorganger van de gebedsdiensten in de synagoge. Tussen synagoge en school verrees tenslotte, in 1935, het rituele badhuis. Daarmee was in alle behoeften van een religieus centrum voorzien. Door de tragische gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog bleek er na 1945 in Borne een te kleine joodse gemeenschap overgebleven te zijn om gebruik van de synagoge en aanpalende gebouwen volgens de oorspronkelijke bedoelingen te kunnen voortzetten. In 1984 nam de gemeenteraad van Borne het besluit om het gebouw aan te kopen en te laten restaureren. De synagoge werd een Rijksmonument en kreeg de bestemming van cultureel centrum. Om deze nieuwe bestemming te realiseren kwam in 1986 de Stichting de Bornse Synagoge tot stand. Op dit moment vinden er in de synagoge exposities plaats en worden er zeer regelmatig concerten, lezingen en cursussen georganiseerd. Het actuele programma is te vinden op de website

Zo bleef een complex bewaard dat, door zijn volledigheid, in Nederland uniek is.

Het geheel is een Rijksmonument.

Muziektheater: Classic and More

in de Bornse Synagoge

Bornse Synagoge, Borne

And so it goes ! Met deze allesomvattende titel brengt Classic and More een ode aan het leven, onder begeleiding van hun vaste pianist. Aan de hand van sketches over de mooie, maar ook minder mooie momenten van het leven, leidt Classic and More u door de voorstelling. Dit alles in een theatrale omlijsting.

Lezing: Martijn Akkerman - Juwelen en mensen

In de Bornse Synagoge

Bornse Synagoge, Borne

Martijn Akkerman, juwelenhistoricus en bekend van het televisieprogramma ‘Tussen Kunst & Kitsch’, stelt in deze voordracht de onlosmakelijke band tussen mode en juwelen en hun eigenaren centraal. De geschiedenis van het juweel wordt in vogelvlucht behandeld. Martijn Akkerman gaat in op de Nederlandse streekjuwelen, de invloed daarvan op de stadse mode en het belang van koningshuizen en adel op de ontwikkeling van juwelen. Ook het thema ‘filmsterren en juwelen’ komt aan bod.

Lezing: Henri Ruizenaar

De verwondering in het boek Alice in Wonderland

Bornse Synagoge, Borne

Tijdens zijn studie wiskunde in Leiden raakte Henri Ruizenaar gefascineerd door het taalgebruik en de beeldenrijkdom van beide Alice-boeken. In deze lezing laat Henri u kennismaken met Alice in de huidige moderne wereld en neemt u mee in de rijke geschiedenis van het boek en de illustratoren ervan.