Bornse Synagoge

Vandaag gesloten
Ennekerdijk 17, 7622ED Borne

Bornse Synagoge

In 1843 werd de synagoge in Borne plechtig ingewijd. Het initiatief tot de bouw was genomen door Salomon Spanjaard. Hij was de grondlegger van wat later één van de grootste textielfabrieken van Twente zou worden.

Na jaren van voorbereiding werd in januari 1843 in Borne de nieuw gebouwde synagoge plechtig ingewijd, ter vervanging van voorafgaande tijdelijke voorzieningen. Het initatief tot de bouw was genomen door Salomon Spanjaard, hij was de grondlegger van wat later een van de grootste textielfabrieken van Twente zou worden. In 1895-1897 volgde een nieuwe joodse school, met daaraan verbonden de woning van de leraar. Die was tevens voorganger van de gebedsdiensten in de synagoge. Tussen synagoge en school verrees tenslotte, in 1935, het rituele badhuis. Daarmee was in alle behoeften van een religieus centrum voorzien. Door de tragische gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog bleek er na 1945 in Borne een te kleine joodse gemeenschap overgebleven te zijn om gebruik van de synagoge en aanpalende gebouwen volgens de oorspronkelijke bedoelingen te kunnen voortzetten. In 1984 nam de gemeenteraad van Borne het besluit om het gebouw aan te kopen en te laten restaureren. De synagoge werd een Rijksmonument en kreeg de bestemming van cultureel centrum. Om deze nieuwe bestemming te realiseren kwam in 1986 de Stichting de Bornse Synagoge tot stand. Op dit moment vinden er in de synagoge exposities plaats en worden er zeer regelmatig concerten, lezingen en cursussen georganiseerd. Het actuele programma is te vinden op de website

Zo bleef een complex bewaard dat, door zijn volledigheid, in Nederland uniek is.

Het geheel is een Rijksmonument.

Expositie: Jorien Stel

Paper-Art

Bornse Synagoge, Borne

Paper-Art is een kunstvorm die gebruikmaakt van beelden en woorden voor het creëren van een nieuwe compositie en een nieuw verhaal. Joriens Paper-Art schilderijen laten zich het beste ‘lezen’ als werk waarin waarneming, interpretatie en vrije beeldvorming elkaar opzoeken.

Bornse Synagoge, Borne

Mirjam Skoreng heeft haar hele leven getekend en ontdekte in 2013 de Zentangle-methode. Sindsdien laten deze meditatieve kunstvorm en de filosofie die erachter zit, haar niet meer los. Zentangle kenmerkt zich door de herhaling van lijnen en patronen. De methodiek is ontstaan door de samenwerking tussen een Boeddhistische monnik en een kalligrafie-artieste.

Muziektheater: Johanneke ter Stege

Muntjes duiken tussen haaien

Bornse Synagoge, Borne

Wat maakt het leven magisch? Charismatische, ontwapenende singer-songwriter Johanneke ter Stege laat taal, beeld en muziek versmelten en voert je mee op haar poëtische zoektocht langs muzikale kunstwerkjes.

Expositie: Dirk Mulder

Fijnschilderkunst

Bornse Synagoge, Borne

Dirk Mulder heeft verschillende beroepen uitgeoefend; in 1965 is hij o.a. gaan varen als binnenvaartschipper. In 1986 gooide hij het roer letterlijk om. Dirk is in Borne komen wonen en is hij hier begonnen met schilderen. Hij heeft les gehad van coryfeeën als Jan Wessels en Dirk Ekkel. In deze moderne tijd houdt hij een lange traditie van Nederlandse fijnschilderkunst in ere.